Spagetti carbonara prosto z Sycyli

To taka inna carbonara, zazwyczaj robie troszke inaczej;)



Ponieważ mamy wielu Erazmusów na naszym Uniwersytecie Warszawskim, razem z Olą zostałyśmy zaproszone na NAJLEPSZE SPAGETTI CARBONARA W ŻYCIU zrobione przez Giovanniego. To chłopak z Sycylii, który - jak sam mówi - lubi gotować ( i wychodzi mu to bardzo dobrze!). Właściwie dobrze dla nas, bo czekamy na przepyszną pizzę ^^

Niestety nie wzięłam ze sobą aparatu fotograficznego i nie mogłam zrobić zdjęć. Ale jeśli zrobicie spagetti wg przepisu Giovanniego zobaczycie jak wygląda to danie na prawdę!


ilość porcji: przepis dla 2 osób


  • około 150g bekonu
  • 2 łyzki masła
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 25-30 gram parmezanu
  • szczypta soli
  • 1 paczka długiego makaronu

Posiekaj bekon i smaż na średnim ogniu z masłem.
W międzyczasie wymieszaj jajka z pieprzem, parmezanem i solą. Odstaw na bok.

Zagotuj wodę i wrzuć makaron. Uważaj! Nie mogę być za miękki! Kiedy makaron się ugotuje, wylej wodę z garnka i wlej masę z jajek. Dodaj bekon i mieszaj przez około minutę.

Gotowe!
Smacznego! :)
Źródło: http://mesmerizingbakes.blogspot.com/2011/12/spagetti-carbonara-prosto-z-sycylii.html?utm_source=zmiksowani.pl&utm_medium=przekierowanie&utm_campaign=Mikser%2BKulinarny

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki