Ryż zapiekany z jabłkami

Chyba każdy z nas zna ten prosty, ale jakże smaczny deser. Robiony jest w naszych domach od dawien dawna, znały go nasze babcie i nasze mamy. Mimo upływu lat i tak chętnie do niego wracamy. Zwłaszcza zimą, kiedy za oknem jest zimno i szaro.
Wg mnie najlepszy jest podany na ciepło, z kwaśną lekko ubita z cukrem śmietaną, oprószony cynamonem z dodatkiem suszonej żurawiny lub wiśni.
Dobry pocieszacz na zimowe depresyjnie długie wieczory...


Ryż zapiekany z jabłkami (4 porcje):


  • ¾ szklani ryżu Basmati
  • 1 ¾ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 zasuszone owoce kardamonu
  • 2-3 jabłka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • masło (ok 15 g)

  • kwaśna śmietana, cukier, cynamon, żurawina do podania


Ryż opłukuję, umieszczam w garnku, zalewam mlekiem. Dodaje sól i otwarte owoce kardamonu*, gotuję całość pod przykryciem na małym płomieniu, ok 15 min, do czasu aż ryż stanie się miękki. Po tym czasie, przykrywam garnek ścierka lub ręcznikiem, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 min, aby doszedł.
Jabłka obieram i pozbawiam gniazd nasiennych. Ścieram je na tarce o dużym oczku. Do startych jabłek dodaje cynamon (i opcjonalnie cukier do smaku, ja pominęłam), dokładnie mieszam.
Gotowy ryż mieszam przy pomocy widelca, tak aby z grubsza rozdzielić ziarenka.
Do 4 wysmarowanych masłem foremek (ramekinów lub foremek do muffinów) układam warstwami ryż, jabłka, ryż. Na wierzch każdej porcji układam wiórek masła. Foremki ustawiam na większej blaszce do pieczenia, wstawiam do piekarnika. Zapiekam w 200 st ok 25 min.
Podaje po ok 15 min po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego

 * Owoce kardamonu delikatnie miażdżę bokiem noża tak aby się otworzyły.
Przepis i zdjecia pochodza z : http://smacznykacik.blogspot.com/2012/01/ryz-zapiekany-z-jabkami.html?utm_source=zmiksowani.pl&utm_medium=przekierowanie&utm_campaign=Mikser%2BKulinarny

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki