Pestotakie i inne




Pesto genovese i pesto "studenckie"


Dwa przepisy na pyszne pesto. Osobiście kocham pesto, dodaję je nie tylko do makaronu czy gnocchi, ale też do zup, ziemniaków, ryb czy mięs. We Włoszech kupowałam sobie gotowe pesto, na wagę i wyjadałam część prosto z opakowania. Bo jest po prostu boskie :D
Zanim jednak znalazłam się we Florencji, przyrządzałam sobie pesto w wersji "studenckiej", czyli ze składników o połowę tańszych niż te do pesto genovese ;) I do tej wersji, pomimo ogromnej tęsknoty za Italią wyrażanej w piciu prawie wyłącznie kawy włoskiej i jedzeniu możliwie jak najczęściej "po włosku", też czasem wracam..

Składniki na pesto genovese:
- 2 pęczki bazylii bez łodyg
- 5 łyżek oliwy z oliwek 
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 6 ząbków czosnku
- 100g świeżego startego Pecorino i Parmezanu albo Grana Padano
- 3 świeżo zmielona sól

Składniki na pesto studenckie:
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pomidor
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki Parmezanu albo sera typu..
- małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego

Przygotowanie pesto genovese:
Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki pinii i odsączyć je z tłuszczu. Liście bazylii, czosnek i orzeszki pinii zmiksować dokładnie. Zmniejszyć obroty miksera i maleńkim strumieniem wlewać oliwę. Mieszać aż mieszanka będzie gładka i bardziej kremowa. Dodać sery i ręcznie, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby dosolić.

Przygotowanie pesto studenckiego:
Pietruszkę, bazylię i czosnek zmiksować dokładnie, maleńką strużką dolewać oliwę i miksować na gładko. 
Dodać parmezan i wymieszać. Pomidora naciąć z tyłu i sparzyć, pozwoli to lekko zdjąć z niego skórkę. Pozbyć się miąższu, a resztę pomidorka pokroić w kostkę i dodać do masy ziołowej. 
Dodać także serek homogenizowany i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić.

Pesto podawać z makaronem (każdym), gnocchi, ziemniakami czy doprawiać nim zupy warzywne.

Czas: 15 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: wersja studencka; łatwa,
wersja włoska; sery kupisz w większych sklepach, np w Almie.

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.
Składniki:
  • 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35g orzeszków piniowych
  • 60g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
  1. Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.
Smacznego Smile.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki