Polewy


Polewa czekoladowo - malinowa
wg P. Herme z ksiażki Desery

240 g półsłodkiej czekolady
100 ml śmietanki lub creme fraiche
100 g przetartych malin
20 g cukru pudru
10 ml likieru malinowego
30 g miękkiego masła

Posiekaną drobno czekoladę włożyc do miski. W jedym garnuszku zagotować śmietankę, w drugim przetarte maliny.
Połową gorącej śmietanki zalać czekoladę, wymieszać. Dodać pozostałą czekoladę, przecier malinowy, cukier i likier, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałeczki. Masę mieszać aż ostygnie do temp. 60 stopni. Dodac masło i lekko ubić trzepaczką.

EDIT:
Wypróbowane:

---------------------------------------------------------------------

Sernik z białą czekoladą i amaretto
Składniki na formę 10 calową, czyli ok. 25-26 cm

Spód:

- 2 1/2 filiżanki pokruszonych migdałowych ciastek shortbread
- 1/2 filiżanki drobno posiekanych migdałów
- 56 g startej białej czekolady
- 113 g rozpuszczonego masła

Nadzienie:

- 900 g serka kremowego zmiękczonego
- 5 jajek
- 1 filiżanka cukru
- 3 łyżki likieru amaretto
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 170 g starkowanej białej czekolady

Polewa:

- 2 filiżanki kwaśnej śmietany
- 1/4 filiżanki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Na spod wymieszać ciastka, migdały, czekoladę i masło. Wyłożyć na dno natłuszczonej formy, ugnieść i odstawić.
Nagrzać piekarnik do 176*C.
Zmiksować ser na średniej prędkości miksera, dodać jajka po jednym naraz dokładnie miksując. Dodać cukier, amaretto, ekstrakt, wanilię i białą czekoladę, wymieszać dokładnie. Wyłozyc masę na spód i piec ok. 1 godziny. Wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na 10 minut do schłodzenia, nie wyłączać piekarnika.
Na polewę wymieszac kwaśną śmietanę, cukier i ekstrakt. Wyłozyc polewę łyżką na sernik ostrożnie rozsmarowując w razie potrzeby. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec 5 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce 2-3 godziny. Schładzac w lodówce przynajmniej 24 godziny. Przybrać posiekanymi migdałami.

Moje uwagi:

- ciasta oczywiście można dać inne, z migdałowymi shortbreadami może być u nas problem
- ekstrakt migdałowy najlepiej dodać naturalny, zwykły olejek jest IMO za bardzo perfumowany i sztuczny w smaku, ale jeśli ktoś się na niego zdecyduje trzeba zmniejszyć jego ilość pewnie o połowę

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki