Szfranowe brioszki

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_uCwNibD6wC8Tbu8aqrYRdelEySZFJl0HoP6N8aicX-1-_CXDIKD0MyZkY2aJ9XlExt5qoaiOX3FKA7QjOXCqUTI1f_HFpG8TcfyYgqnVP9L_UY77UMVlODDzSNnhdC3DEkA5Glwbx48/?imgmax=800




przepis na szfranowe brioszki stąd: http://whatsforlunchhoney.blogspot.com/201...on-brioche.html

425g mocnej białej mąki umieszczonej w zamrażarce na ok. 15-20 minut
330g zimnego masła pokrojonego na kostki
1 opakowanie drożdży suchych
75g cukru
duża szczypta szafranu
60ml ciepłej wody ok. 30 *C
5 jajek, zimnych
1 łyżka twarożku
szczypta soli
1 jajko

Zimne masło zmiksowac na gładką i puszystą masę, odstawić do lodówki.
Rozpuścić drożdże w wodzie z szafranem i łyżeczką cukru. Używając haka do ciasta drożdżowego wymieszaj mikserem z drożdżową miksturą resztę cukru, twarożek, jajka, sól i makę. Miksuj wszystko na niskim biegu, aż będzie gładkie. Przestaw mikser na wyższy bieg i kontunuuj miksowanie 6-7 minut. Dodaj zimne masło w kilku porcjach dokładnie wszystko miksując.
Przełóż ciasto do czystej miski nakryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Natłuśc masłem foremki.
Wyjmij ciasto na blat i lekko odgazuj. Będzie trochę klejące. Podziel na 10-12 równych części na brioszki, lub na 2-3 częsci na bochenki. Formując brioszki oderwij z każdego kawałka małą część, uformuj z obu części kulki i wetknij mniejszą w większą. Nakryj foremki folią i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Rozkłóć jajko z 1 łyżką wody. Posmaruj ostrożnie brioszki.
Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż się zezłocą. Studź na kratce.


As the lights turned green again, I smiled – things change so fast, time is transient and not meant to be saved. Memories on the other hand can be and filed away to be used at a another time.
One can feel that it’s Easter break in Weimar. There is a slight tranquility on the streets and as schools and the university take a break, the pressure to get anywhere quickly has disappeared. Soeren is at his grandparents, Tom is in Vienna and I am feeling guilty that I am liking the serenity of it all. 
 Saffron Brioche Diptych by MeetaK
There is enough time to plan a lovely birthday and Easter day on Sunday. It’ll have to start with a nice, long and luxurious brunch, which means these brioches will have to be on the list. Of course these sweet red current and marzipan swirls and maybe even these quark cheesecake squares topped with lemon curd will have to be on part of the sweet buffet. Classic are the hot cross buns and wonderfully piquant these wasabi salmon egg rolls. Some of these mustard eggs will make a great Easter lunch or maybe even theses creamy veal and mushroom pie with potato crust. A tangy lemon meringue pie for dessert maybe!
Saffron Brioche (05) by MeetaK

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki