Ksiazki Kulinarne

MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska 

Książka jest kulinarną podróżą przez Półwysep Apeniński – z północy na południe, wzbogaconą obrazami włoskiej ziemi oraz wspomnieniami jej mieszkańców. Znajdziemy tu nie tylko oryginalne przepisy kuchni włoskiej, ale także anegdoty opowiadane przy rodzinnych stołach oraz drobne porady mistrzów kulinarnych, którzy dzielą się swą wiedzą na temat wyjątkowych lokalnych produktów.

Tradycyjne przepisy zostały zaczerpnięte ze starych domowych zapisków, które przechowuje się w wielu włoskich rodzinach. W Italii bowiem gotowanie nadal stanowi sztukę i kulturę samą w sobie.

Książka nagrodzona w konkursie Gourmand World Coockbook Award jako Najlepsza na Świecie książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej.

PRZEMYTNICY marchewki... i na wakacjach. 

Zaskakująca kasza i ryż

---------------------------------------------

Najlepsze serniki świata 

-----------------------------------

CIASTO DROŻDŻOWE NA RÓŻNE SPOSOBY Zielińska - NOWA

--------------------------------
Zawsze niecierpliwie czekam na książki blogerów. Dobrze wiem, ile trudu i czasu wymaga ciągłe poszukiwanie dobrych przepisów, dlatego bardzo się cieszę, kiedy jest on nagradzany wydaniem książki.

Każdy, kto kiedykolwiek miał jakąś pasję wie, ile pracy i zaangażowania kosztuje rozwijanie swoich zainteresowań. Patrzenie wstecz na błędy, jakie się popełniało, jest dowodem na to, ile udało nam się zrobić.
Kiedy słucham swoich znajomych, którzy obdarowani słoikiem zakwasu i radą, niemal z marszu zaczynają piec chleb na zakwasie i mówią, jakie to łatwe to wiem, ile stoi za tym błędów i nieudanych bochenków popełnionych przez tych, którzy uczyli się przed nimi.
Kilka dni temu dowiedziałam się o dwóch książkach napisanych przez Mirabbelkę, której wkład w hobby wielu ludzi, jakim jest pieczenie domowego chleba, jest niepodważalny. Ona przecierała ścieżki, chętnym wysyłała suszony zakwas i dzieliła się radą. I sama poszukiwała, odkrywała, tłumaczyła, modyfikowała.
Lubię, kiedy mówi: chciałabym wykasować wiele starych przepisów, bo od tamtej pory bardzo je zmodyfikowałam. To dowód na to, że wciąż idzie do przodu.
Pierwsza książka jej autorstwa jest na temat drożdżowych wypieków: łatwych ciast i bułeczek, pizzy i drobnych ciasteczek. To preludium do sztuki domowego wypieku chleba na zakwasie, zachęta dla tych wszystkich, którzy chcieliby zacząć, a uważają, że wypieki drożdżowe są trudne.
Internetowa popularność to odpowiedzialność za przepisy. I te, które znajdują się w tej książce są sprawdzone. Zapewne po wielokroć. Dodatkową zachętą jest przystępna cena: książka kosztuje 29,90 PLN. Jej układ jest przejrzysty i czytelny, dużo praktycznych rad i konkretów. Polecam :)
Dziś upiekłam według jednego z przepisów bułeczki. Jest to modyfikacja receptury na wieniec cytrynowy. Po szczegóły zapraszam do Pracowni Wypieków.

Drożdżowe wypieki
Autor: Małgorzata Zielińska
Wydawnictwo: Olimp Media
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 128
Format: 19.5x24 cm
Oprawa: Twarda

Zdjęcie produktu: Drożdżowe wypieki 

Drożdżowe wypieki


 -----------------------

Szkoła niezbędnych składników

Erica Bauermeister  

Zniewalający debiut literacki o doświadczeniach kulinarnych, które stają się jednocześnie niezwykłymi lekcjami życia.

Pod wpływem aromatów i smaków własnych wyrobów uczestnicy niecodziennego kursu gotowania przechodzą metamorfozy, poznają lepiej  siebie i świat.

"Wszyscy zaczynają od pytania, czym są niezbędne składniki… — Lillian zamilkła i uśmiechnęła się. — Powiem od razu, że nie mam i nigdy nie miałam takiej listy. Nie podaję też gotowych przepisów. Dodam tylko, że nauczycie się tego, co trzeba".

"Szkoła niezbędnych składników" to relacja z życia ośmiu osób, które w każdy poniedziałkowy wieczór spotykają się na kursie gotowania. Prowadzi go Lillian, znana mistrzyni kuchni, której alchemiczne zabiegi kulinarne przysporzyły niemałej sławy. Szybko jednak staje się jasne, że wszyscy uczniowie — w tym nastoletnia kelnerka, młoda matka, wdowiec i małżeństwo z wieloletnim stażem — przychodzą w poszukiwaniu przepisów na coś więcej niż tylko potrawy. Powoli kwintesencja kuchni Lillian zaczyna wykraczać poza restaurację i zakradać się do sekretnych zakamarków życia uczniów, co wywołuje zupełnie zaskakujące, a często i smakowite skutki.

--------------------------------------------

 

Polecam Nigellę - How to eat, na pierwszy ogień, bo wiem, że nie jesteś fanką pieczenia. How to eat jest pełna fajnych przepisów i świetnie się czyta. Można ją obejrzeć w American Bookstore.
Moja druga ulubiona to Joanne Harris (ta od książki "Czekolada") - mam jej obie książki - French Kitchen i French Market i polecam obie. Ja bardzo lubię książki z opowieściami, a nie suche przepisy i one właśnie takie są.
a z innych? Jakie kuchnie Cię interesują, bo wiem, że Ty jesteś kobieta-orkiestra

 http://whiteplate.blogspot.com/2008/06/bak...i-kuchenne.html - tu znalazlam informację o bułgarskiej kuchni jarskiej, a na stronie wydawnictwa jeszcze dopatrzylam z tej samej serii kuchnie północnej Grecji.

Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz http://www.empik.com/pletwa-rekina-i-syczu...77501,ksiazka-p 

-------------------------------

Nalewki i Likiery

Autor: Bartosz-Czuba Danuta

 -------------------------------------------

Kuchnia wegetariańska z fantazją  - Schinharl Cornelia, Dickhaut Sebastian

Kuchnia wegetariańska z fantazją 

------------------------------------------------


Moje wypieki - Dorota Świątkowska

-----------------------------------------------------

"Bałkańskie zapiski kuchenne" i "Bułgaria na talerzu"

---------------------------------

Pasja Pokoleń. Sto Lat Kuchni Rodziny Mannów  - Mann Bożenna


Pasja Pokoleń. Sto Lat Kuchni Rodziny Mannów

--------------------------

W malinowym chruśniaku" - kuchnia wegetariańska" 

 ---------------------------------------------------------

The Pioneer Woman Cooks: Recipes from an Accidental Country Girl

 --------------------------------------------------------------

Michel Roux

James Martin - Desserts

Sushi E. Kazuko 

Zdrowa kuchnia 
Zdrowa kuchnia

Gordon Ramsay

 

Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej - Gino D′A

Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki