Eskalopki z indyka- II z serii wygranych przepisów





Indyk przygotowany w ten sposób przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Nie spodziewałam się tak delikatnego mięsa, kremowego sosu i niesamowitego aromatu. Dla mnie - rewelacja!

Przepis przesłała Karolcia, w mialu napisała, że tak przyrządzony indyk wręcz rozpoływa się w ustach(i miała rację)! Delikatny aromat pomarańczy podkręcowy kropelką alkoholu aż prosi się o dopełnienie szklanką zimnego Smako-Łyka. Chyba zgodzicie się ze mną, że trudno o lepsze połączenie niż ... pomarańczy z pomarańczą:)



Składniki:
8 cienkich sznycli z piersi indyka
½ szkl. mąki krupczatki
sól, pieprz (biały)
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
Sos beszamelowy
½ l. mleka
1łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietanki kremówki
gałka muszkatołowa
dodatki do sosu
otarta skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka alkoholu (wódka czysta)
gałązka tymianku

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę krupczatkę z solą i pieprzem- obtoczyć eskalopki . Smażyć na średnim ogniu z obu stron na maśle z olejem przez 4-5 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Na patelnię wrzucić skórkę z pomarańczy i cukier brązowy -leciutko przesmażyć . Wlać sok z pomarańczy , tymianek ,alkohol i zagotować.
Przyrządzić sos beszamelowy : roztopić masło, dodać makę , dodać mleko- mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową . Do sosu wlać sos z patelni i śmietankę. Wymieszać , zalać nim eskalopki. Zapiekać ok. 10 min w gorącym piekarniku.





przepis i zdjecia pochodza z: http://kuchniaagaty.blogspot.com

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki