Przepisy na Dukana z Polskich Blogów














Cukinia zapiekana

Szukałam wiosny niedawno... Nie wiem, jak Wy, ale ja zamiast wiosny mam chyba przesilenie wiosenne. Permanentne zmęczenie, nastrój z gatunku kiepskawych, negatywne reakcje na spadki ciśnienia i, co najgorsze, napady głodu. Byłabym w stanie rzucić się na wszystko, co mi się nawinie. I nie tylko ja tak mam, co potwierdzają koleżanki z pracy.
Dziś lekki obiad, znów z zielonym akcentem. Zaklinam pogodę, nosząc lżejszą kurtkę i baleriny. Nie wychodzi. Może jedzeniem ją przebłagam?

Cukinia zapiekana
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki serka homogenizowanego 3%
  • 2 łyżki chudego mleka
  • łyżka otrębów
  • słodka papryka w proszku
  • sól

Natłuszczamy lekko naczynie żaroodporne. Na dnie układamy pokrojoną w większą kostkę cukinię i obsypujemy ją odrobiną słodkiej papryki.
Mieszamy jajka z serkiem i mlekiem, dodajemy otręby, przyprawiamy solą i jeszcze odrobiną papryki (ok. pół łyżeczki). Masą jajeczną zalewamy cukinię.
Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Zajadamy ciepłe.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki