PIECZEŃ Z INDYKA Z GRZYBAMI



Przepis i fotki pochodzą z bloga http://lepszysmak.wordpress.com


Filet z indyka jest bardzo „wszechstronny”. Cokolwiek do niego nie dodamy to wyjdzie smaczne danie!
Wcześniej proponowałam pieczeń z piersi indyka na słodko-kwaśno – z dodatkiem jabłka. Dzisiaj przyszła kolej na wersję wytrawną – grzybową.
Jest to jednocześnie potrawa, która nie wymaga dużego nakładu pracy, którą można przygotować wcześniej, a upiec dopiero w „ostatniej chwili”.
Uwaga:)
Co zrobić aby pieczeń z indyka nie była „sucha”?
Największą zaletą, ale jednocześnie wadą mięsa z piersi indyka jest jego „chudość”. Trudno jest więc przygotować je tak aby było jednocześnie soczyste i w całości upieczone.
Z doświadczenia powiem, że jest kilka metod, które mogą pomóc w rozwiązaniu tego problemu:
1/ Najlepiej jest piec filet ze skórą, ona bowiem będzie chroniła mięso przed wysuszeniem – niestety bardzo trudno jest kupić taki filet :( Rozwiązaniem może tu być owinięcie pieczeni chudym boczkiem lub plastrami szynki.
2/ Mięso można piec pod przykryciem, ale wtedy się nie zarumieni i będzie „blade”.
3/ Filet musi być w miarę możliwości jednakowej grubości. Można to osiągnąć krojąc go w plastry lub przekrawając wzdłuż.
4/ Pomaga również dodanie soczystego farszu, który w trakcie pieczenia „odda” część swojej wilgoci mięsu.
Jeśli możecie podpowiedzieć jeszcze inne sposoby, to chętnie je tutaj dopiszę :)
Składniki:
1 filet z indyka
300-400 g grzybów (u mnie tym razem pieczarki, ale mogą być także kurki, borowiki…)
1-2 ząbki czosnku
1 mała cebula
oliwa z oliwek
sól i pieprz
słodka czerwona papryka w proszku
dodatkowo:
1 cukinia
1 cebula dymka
1/2 papryki
(a także: pomidorki koktajlowe, bakłażan, całe ząbki czosnku, oliwki…)
Wykonanie:
Filet indyka naciąć wzdłuż tworząc głęboką kieszeń. Przyprawić solą i pieprzem, zarówno w środku jak i na zewnątrz. Odstawić do lodówki.
Przygotować farsz. Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażyć aż z pieczarek odparuje woda. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
Przygotować „towarzyszące” warzywa. Cukinię i paprykę pokroić na dość duże kawałki, a cebulę na ćwiartki/ósemki. Oprószyć ulubionymi ziołami, solą i pieprzem.
Filet z indyka nadziać farszem i zasznurować lub zaszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć słodką papryką („dla koloru”). Dookoła umieścić pokrojone i doprawione warzywa.

Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z indykiem i piec 60-80 minut. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Po około 30-40 minutach pieczeń obrócić na drugą stronę.
Uwaga:)
Filet można także piec przez pierwsze 40-50 minut pod przykryciem, a dopiero na koniec odkryć „dla przyrumienienia”.

Przed wyjęciem z piekarnika upewnić się, że mięso jest upieczone. Wbić patyczek w najgrubszą część pieczeni, jeśli wydobywający się sos jest klarowny/przezroczysty to znaczy, że mięso jest już gotowe do podania.
Smacznego:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki