Ciasto Maslane na zakwasie pszennym.




Zakwas pszenny robimy w podobny sposób jak żytni. Ja na początku dodałam łyżeczkę jogurtu i łyżeczkę rodzynek.

Ciasto jest wspaniałe, a dzięki dodaniu masła, jest aksamitne i wilgotne. Można robić je z różnymi owocami albo kremem budyniowym.
Po zagnieceniu obowiązkowo powinno poleżeć w lodówce zawinięte w folię minimum 18 godzin.

Ciasto:
2 łyżeczki świeżych drożdży
1 jajko
2 żółtka
125 g cukru pudru
500 g mąki
200 g zakwasu pszennego
125 g śmietany
1 łyżeczka soli
175 g miękkiego masła

Wszystko oprócz masła zagnieść i zostawić na 10 minut.
Następnie masło pokroić w malutkie kawałeczki i delikatnie zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię posmarowaną oliwą i włożyć do lodówki, do jakiegoś dużego pojemnika - uwaga, ciasto BARDZO rośnie, więc nie może być zawinięte zbyt ciasno. Można też włożyć je do dużej miski i miskę owinąć folią. To bardzo ważna czynność, bo ciasta z dużym dodatkiem masła bardzo chłoną zapachy.
Zostawiamy w lodówce na minimum 18 h, potem:

dużą blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem i układamy dowolne owoce, które obficie posypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy, by wyrosło, tak na ok. 30-40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wstawiamy ciasto. Po 15 minutach zmniejszamy do 170 st C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! 


Przepis i zdjecia pochodza z forum CINCIN od LISKI

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki