Crêp’ Minute z bananami (Nalesniki)

Francuzi kochają naleśniki, a ja w pełni podzielam ich uczucie. Rzadko je przyrządzam, bo zwykle muszę zjeść je sama, ale dzisiaj “mon mari” wyjątkowo skusił się na małą porcyjkę, a potem poprosił o jeszcze. What a wonderful day!

Ciasto naleśnikowe, które zrobiłam w tym wypadku, jest delikatne, słodkie i pachnie waniliowo. Przepis “zerżnęłam” z opakowania pewnej mąki fluide typ 45. W Polsce jej odpowiednikiem być może jest tortowa, ale myślę, że zwykła też sobie świetnie poradzi. Niestety, nie policzyłam ile naleśników wychodzi z pół litra mleka – nie zdążyłam, ale myślę, że dla 4 – osobowej rodzinki wystarczy :)

Składniki na ciasto naleśnikowe:

500 ml mleka
1/2 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g mąki
2 jaja
50 g cukru
60 g roztopionego masła
oraz: 6 – 8 dojrzałych bananów ( w zależności od ilości naleśników ), masło do smażenia, golden syrup, garść płatków migdałów, ewentualnie rum, Grand Marnier, Calvados

Mąkę wymieszaj z cukrem i wsyp do mleka. Dodaj jajka, wanilię ( ziarenka ze środka laseczki lub łyżeczkę ekstraktu ). Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy miksera, aby nie było grudek. Wlej roztopione masło i ponownie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżeczkę masła i smaż cienkie naleśniki. Aby nie wystygły podczas smażenia, możesz je układać na talerzu umieszczonym nad garnkiem z gorącą wodą.

Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na dwie części. Podsmaż połówki bananów z obu stron na maśle. Zdejmij je ostrożnie z patelni i “zawiń w naleśniki”. Ułóż naleśniki na talerzu, polej roztopionym masłem i golden syrup’em, posyp płatkami migdałów. W wersji dla dorosłych naleśniki możesz polać np. rumem lub innym trunkiem. Smacznego!

Wpis jest w calosci skopiowany ze strony:
http://crummblle.wordpress.com/2011/10/28/crep-minute-z-bananami/?utm_source=zmiksowani.pl&utm_medium=przekierowanie&utm_campaign=Mikser%2BKulinarny

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki