Kurczak po japońsku

唐揚げ
Karaage to nazwa bardzo popularnej w Japonii potrawy z kurczaka. Do jej przygotowania najlepsze jest mięso z udek z kurczaka, choć można je ewentualnie zastąpić mięsem z piersi. Karagae są chrupiące, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Są tak dobre, że na jednym przygotowaniu na pewno się nie skończy. Potrawa ta uzależnia;) Polecam!

Składniki:
500 g mięsa z udek z kurczaka
3 starte ząbki czosnku
Starty korzeń imbiru (tyle samo, co czosnku)
2 łyżki sosu sojowego
1/5 łyżki stołowego białego wina (w oryginalnym przepisie używa się ryorishu, czyli "alkoholu do gotowania". Jest to rodzaj sake stosowany powszechnie w japońskiej kuchni)
1 plaster ananasa
Pieprz i sól do smaku
Mąka ziemniaczana do obtoczenia
Przygotowanie:

Mięso pokroić w dużą kostkę i włożyć do woreczka foliowego. Następnie dodać dwie łyżki sosu sojowego, wino, czosnek, imbir i starty plaster ananasa. Wszystkie składniki w woreczku wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przed planowanym podaniem schłodzone kawałki mięsa jeden po drugim obtoczyć sowicie w mące ziemniaczanej.

Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor i odcedzić układając na papierze.

Tym razem podałam z japońskim omletem "tamagoyaki" i sałatką z pomidorem i ogórkiem.

Przepis i zdjecia pochodza z :http://japonskakuchnia.blogspot.com/2010/04/kurczak-po-japonsku.html

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki