Ciasta i ciasteczka

Przepisy i zdjecia pochodza z : http://babeczkowo.pl/blog/category/przepisy

publikowano 28 listopada 2011, autor: babeczkowo.pl
Te ciasto lubię piec dodając różne owoce sezonowe. Tym razem wykorzystałam jabłka i gruszki. Sezon na te owoce w pełni, są smaczne i tanie.
A co pasuje do owoców? Oczywiście kruszonka i to w duuużych ilościach. Pyszności:) Wiecie jak u nas było zjadane ciasto – najpierw chrupiąca pierzynka z kruszonki, a dopiero potem reszta. To ciasto ma wielką zaletę, bo zawsze się udaje! Ciasto było już wpisane na blog jako ciasto ze śliwkami. (Ciasto lepiej smakuje niż wygląda na zdjęciu)

Składniki na dużą blachę SFT332
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny(może być na pół z masłem)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg owoców: jabłek lub gruszek

Kruszonka:

  • 100 gram miękkiego masła
  • 100 gram cukru
  • 160 gram mąki
Mąkę wymieszać z cukrem i wetrzeć w to masło do uzyskania drobnej kruszonki.

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, po czym wlewać stopniowo rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wylać do formy, rozrzucić obrane i pokrojone na cząstki owoce. Można dodać rodzynki (jak u mnie na zdjęciu) oraz posypać przygotowaną kruszonką.
Piec w 180ºC około 1 godzinę.
Opublikowano Aktualności, Ciasta, Przepisy, owoce | Otagowano , , , , , , | Skomentuj

Piernik z marchwi


Ciasto marchewkowe to dobry sposób na zużycie marchewki, gdy w lodówce mamy jej nadmiar.  Dzięki niej ciasto jest wilgotne, ma słodki smak. Smakuje dzieciom i dorosłym. Proste w przygotowaniu.

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 50 dag marchwi
  • 4 jajka
  • 10 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu i 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • proszek do pieczenia na 1/2 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru na karmel

Wykonanie:

- Cukier na karmel zrumienić na patelni, zalać 3 łyżkami wody i chwilę pogotować. Karmel po zetknięciu z wodą zacznie gęstnieć, ale po dokładnym wymieszaniu z wodą uzyska bardziej płynną konsystencję.
- Obrać marchew i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, następnie dodać małymi porcjami 35 dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą oraz startą marchew (nie odsączać). Całość wymieszać.
- Do masy dołożyć przygotowany na patelni karmel i przyprawę piernikową.
- Białka ubić na sztywną pianę i razem z resztą mąki delikatnie połączyć z ciastem. Do ciasta można dodać pokruszone orzechy włoskie lub migdały.
- Ciasto wyłożyć do formy
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut, aż ciasto zacznie lekko brązowieć
Ciasto można polać rozpuszczoną białą  czekoladą.

Użyłam formy SFT226 zdjęcie poniżej oraz foremki SF008 na resztę ciasta. Mało kiedy uda mi się zrobić w tej foremce zdjęcie, ponieważ piramidki są tak malutkie, że od razu po wyjęciu z piekarnika znikają – oczywiście w buzi:)
Opublikowano Babki, Ciasta, Przepisy | Otagowano , , , | Skomentuj

Stefanka


Fajne ciasto na jesienną pogodę. Bardzo sycące, z dużą ilością miodu w cieście. Natomiast masa została przygotowana na bazie grysiku, masła i cukru pudru. To ciasto nie jest żadną nowością, raczej wspomnieniem z dzieciństwa, gdzie przygotowywano właśnie takie ciasta na urodziny i inne spotkania rodzinne. Najlepiej smakuje po 2 dniach, więc można przygotować je 2 dni wcześniej przed imprezą.

Składniki na dużą blachę 33×22 cm:
Ciasto:
• 3 jajka
• 180 g masła
• 1 1/3 szklanki cukru pudru
• 220 g sztucznego lub naturalnego miodu
• 5 szklanek mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody
• 1 torebka cukru waniliowego
Masa:
• 1 litr mleka
• 8 łyżek kaszy mannej
• 1 torebka cukru waniliowego
•  1 szklanka cukru pudru
• 400 g masła
• 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
Wykonanie:
Ciasto:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać masło  i posiekać nożem na bardzo małe kawałeczki.
  • Dodać jajka, miód i wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować walec i podzielić je na 5 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia lub na formie silikonowej, dodatkowo podsypanej cukrem pudrem lub mąką.
  • Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 10 – 12 minut na złoty kolor.
Masa:
Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Układanie ciasta:
Na dużej blaszce ułożyć pierwszy placek(placki są bardzo suche). Nasączyć go niewielką ilością herbaty gorzkiej. Następnie rozsmarować 1/4 masy grysikowej. Ułożyć następny placek powtarzając czynności.
Górę ciasta można polać polewą czekoladową lub masą krówkową (jak na zdjęciu).

Opublikowano Ciasta, kruche ciasto | Otagowano , , , , | Skomentuj

Kruche babeczki z owocami


Kruche, maślane babeczki wypełnione waniliowym budyniem i owocami. Najlepiej smakują lekko schłodzone ;)

SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
1/4  kostki margaryny Kasi
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropel aromatu waniliowego
MASA
budyń waniliowy przygotowany według przepisu + owoce do dekoracji, np. truskawki, winogrona, jagody
Zagnieść ciasto z podanych składników, włożyć je do zamrażalnika na około 5 minut i mocno schłodzić. Następnie robiąc z ciasta małe kulki wylepiać nimi foremki do babeczek, ja użyłam CUP01. Warstwa ciasta w foremkach powinna być cienka, ponieważ bardzo szybko rośnie podczas pieczenia. Babeczki piec około 10 min w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Po ostudzeniu wyłożyć babeczki z foremek. Przygotować budyń według przepisu i nałożyć do każdej babeczki. Kiedy budyń ostygnie udekorować ulubionymi owocami.
Opublikowano Babeczki, Na zimno, budyń, kruche ciasto, owoce | Otagowano , | Skomentuj

Ciasto z rabarbarem


Ciasto dla smakoszy rabarbaru. Nieco kwaśne, ze środkiem budyniowym, z delikatnie półkruchym ciastem. Przepis gdzieś z internetu:)
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 110 g  drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 185 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
  • 350 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
  • cukier puder – niekoniecznie – do oprószenia ciasta po upieczeniu
Składniki na budyń:
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii – niekoniecznie
Wykonanie:
  • Na początku przygotować budyń – musi wystygnąć. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać 1/3 szklanki. Budyń przygotować wg przepisu z opakowania. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.
  • Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas (ciasto na tym etapie lubi się warzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek; choć bardzo ważne jest, by jajka dodawać stopniowo).  Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.
  • Z jednej porcji ciasta przygotowałam formę keksówkę SFT326 oraz foremki na muffinki SF034. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać.  Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar.
  • Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut.
  • Babeczki piec krócej – ok 40 minut.
Opublikowano Babeczki, Przepisy, owoce | Otagowano , | Skomentuj

Tarta z brzoskwiniami


Chrupiąca i pachnąca cynamonem tarta z brzoskwiniami to proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Idealna na deser.

Kruche ciasto:
  • 175 g zimnego masła
  • 285 g mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 5 – 6 łyżek zimnej wody
  • 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody, na glazurę
Wypełnienie:
  • 1,2 kg dojrzałych brzoskwiń
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 30 g masła
1. Do przesianej mąki dodać sól i pokrojone na kawałki masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce wody. Uformować 2 kule, jedną trochę większą od drugiej. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 20 minut.
2. Obrać brzoskwinie, pokroić w plasterki wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
3. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować większą kulę na około 3 mm placek, większy niż forma o średnicy 26 cm (można użyć mniejszej formy). Placek przełożyć do formy, przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Rozwałkować drugą kulę ciasta na grubszy, 5 mm placek. Ta część ciasta będzie posypką, ja wycinałam trójkąty, ale można posłużyć się gotową foremką o dowolnym kształcie.
4. Z lodówki wyjąć formę z ciastem i posmarować spód glazurą z jajka. Wyłożyć brzoskwinie razem z sokiem. Wierz posypać kawałkami masła. Posypkę układamy o zewnętrznej strony formy. Następnie smarujemy ją glazurą z jajka.  Piec przez 15 minut w temp 220 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 35 – 45 minut. Ciasto należy doglądać, aby nie było zbyt spieczone. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem (tarta nie jest zbyt słodka).
Opublikowano Aktualności, owoce, tarta | Otagowano , , , | Skomentuj

Czekoladowa babka


Takie przepisy lubię i polecam, babkę szybko i prosto się przygotowuje. Zawsze się uda!

Składniki:
  • 120 g czekolady gorzkiej ok 60%
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Wykonanie:
  • Czekoladę z mlekiem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę.
  • Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlewam czekoladę i mieszam.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam i dodaję do ciasta. Wszystko dokładnie mieszam.
  • Polecam do pieczenia formę silikonową SFT326, nie trzeba jej smarować i wysypywać bułką tartą, co ułatwia pieczenie.
  • Piekę przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO

Opublikowano Aktualności, Babki, czekoladowe | Otagowano , , | Skomentuj

Czekoladowe wulkany z dżemem truskawkowym


Czekoladowe babeczki wyrosły niczym wulkan wypełniony lawą:) Z tą różnicą, że wulkany były czekoladowe, a lawą był dżem truskawkowy. Babeczki bardzo proste w wykonaniu, bez użycia jajek. Przepis na babeczki już się pojawił TUTAJ z nadzieniem mascarpone. Użyłam też innej foremki na babeczki. Drobne detale robią różnicę.

Składniki:
• 3/4 szklanki cukru
• 1/4 – 1/3 szklanki kakao
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1/3 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
• 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
• 1 łyżka rumu (likieru smakowego lub octu winnego)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
Nadzienie:
Dżem truskawkowy, lub inny dowolny
Wykonanie:
  • Włóż dżem do zamrażarki na ok 15 minut, aby się ściął jak sorbet lodowy. Wtedy masz pewność, że dżem utrzyma się w babeczkach, nie opadnie na dno i nie wypłynie cały z babeczek.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Przesiać mąkę przez sitko, następnie dodać kakao, cukier, sól, sodę i wszystko wymieszać. Potem wlać wodę, maślankę albo jogurt, 1 łyżkę rumu oraz oliwę lub olej. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii
  • Formę wypełnić do 1/3 ciastem, czyli około jedna łyżka do każdego zagłębienia w formie. Na środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce dżemu (powinien być lekko zamrożony) i przykryć resztą ciasta. Foremki napełniamy do 2/3 wysokości, ponieważ muffinki wyrosną.
  • Piec 25 minut.
  • Polecam formę SF035
Opublikowano Aktualności, Babeczki, Muffiny, czekoladowe | Otagowano , , , , | Skomentuj

Muffiny z czekoladą cappuccino


Babeczki – muffinki z czekoladą cappuccino. Bardzo smaczne babeczki, przygotowanie ich zajmuje minimalną ilość czasu. Sposób na szybki deser. Duża ilość czekolady mlecznej o smaku cappuccino nadaje im nieco kawowego smaku. Zamiast czekolady cappuccino można użyć innego smaku np. białej, deserowej. Czekolada powoduje, że babeczki są wilgotne. Moje babeczki to wersja mini, szybko się pieką i jeszcze szybciej zostają zjedzone. Zaraz po upieczeniu babeczki mają chrupiącą skorupkę, natomiast przechowywane w lodówce stają się całe miękkie. Obydwie wersje są smaczne, ale u mnie znikają jeszcze ciepłe:)
Ja robię z podwójnej porcji w formie SF034, oraz w małych piramidkach SF008 (piekę na dwa razy, wychodzi wtedy 30 szt).
Składniki na 12 sztuk:
  • 200 ml kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 110 g masła
  • 100 gram czekolady cappuccino
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • mała szczypta soli
  • 2 jajka
Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni
  • Przygotuj formę na muffinki o pojemności ok 110 – 130 ml każda
  • Rozpuść masło wcześniej, musi być ostudzone.
  • Zmieszaj masło, kefir, jaja
  • Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszaj z cukrem i solą. Następnie wymieszaj łyżką z mokrymi składnikami ( ale bez czekolady cappuccino). Mieszaj krótko, aby połączyć składniki.
  • Masą wypełnij babeczki do połowy.
  • Do reszty ciasta dodaj rozpuszczoną czekoladę cappuccino, wymieszaj i przełóż na białą część ciasta.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut aż babeczki urosną, zrumienią się, a do patyczka włożonego w środek babeczki nie będzie przyklejało się ciasto.
  • Babeczki po 1 minucie wyciągnij z formy. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego
Moje uwagi:
Babeczki można przygotować bez czekolady.
Pamiętaj, aby dostosować wielkość formy do długości pieczenia babeczek.
Ja piekę babeczki w formach silikonowych, nie smaruję foremek. Jeśli posiadasz foremki blaszane, sugeruję wysmarować je tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Opublikowano Babeczki, Muffiny, czekoladowe | Otagowano , , , | Skomentuj

Francuskie ślimaczki


Bardzo prosty przepis z gotowego ciasta francuskiego.  Wystarczy 15 minut i ciasteczka są gotowe!


Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzać do 220 °C.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć na pergamin, którym było przełożone ciasto.
  • Cukier wymieszać z cynamonem i taką mieszanką posypać ciasto z jednej strony. Następnie ciasto złóż w taki sposób, aby zewnętrzne krawędzie ciasta złożyć do środka (tak jak zakładki w książce) . Ciasto posypać cukrem, ciasto ponownie złożyć na pół i jeszcze raz. W sumie ciasto złoży się 3 razy.
  • Ciasto pokroić na 8 mm plasterki.
  • Układać na silikonowej macie do pieczenia w odstępach 5 cm od siebie.
  • Piec ok 12 -15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.


Uwagi:
Jeśli nie posiadasz maty silikonowej, proponuję użyć papieru pergaminowego do pieczenia ślimaczków.
Moje ciasteczka były pieczone bez cynamonu, ale przed degustacją polałam je rozpuszczoną mleczną czekoladą do fontanny. Smak był nieziemski:) Najlepsze croissanty do kawy, lub kubka kakao.
Opublikowano Przepisy, ciasto francuskie | Otagowano , | Skomentuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki