Dukanowskie przepisiki.

Kolejna porcja dukanowskich przepisów z interneta;)


Buleczki Sylwii
9 lyzek otrab 2 lyzki skrobii odrobina proszku do pieczenia 2,5 lyzki jog.nat. (jak najgestszego)2 jajka
ew. ziarna slonecznika lub dyni lub co kto lubi...
polowe otrab zalac i wymieszac z jogurtem i odstawic na chwile do napecznienia, potem wymieszac z innymi skladnikami (odlac odrobine jajka rozbeltanego do posmarowania buleczek z wierzchu)piec 20 min 170
Nuggetsy dietetyczne
pierś z kurczaka serek homogenizowany 0% tłuszczu papryka w proszku czosnek garnulowany sól, pieprz otręby owsiane
PRZYGOTOWANIE:
Marynatę przygotować mieszając serek z papryką, czosnkiem, posolić i popieprzyć.Piersi z kurczaka pokroić na około 5 kawałków wsadzić do marynaty na kilka godzin. Po tym czasie wyciągnąć kurczaka i otoczyć kawałki w otrębach. Piec na papierze do pieczenia około 20 minut w 200 stopniach.
Bezy kakaowe
3 białka
6 łyżek słodzika w proszku
2 łyżeczki kakao beztłuszczowe
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy słodzik i bardzo dokładnie mieszamy, następnie wsypujemy kakao i kawę i ubijamy pół minuty.
Na blaszkę łyżką wylewamy bezy, pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150 stopni C.
filet z dorsza pod pierzynką
- 2 filety z dorsza
- 3 jajka
- mąka kukurydziana
- bazylia
Filety z dorsza kroimy w 5 cm kwadraty, a następnie obtaczamy w jajku i mące kukurydzianej. Tak obtoczonego dorsza układamy w żaroodpornym naczyniu i wlewamy na wierzch pozostałe, rozbełtane jajka.
Danie posypujemy bazylią i pieczemy w piekarniku.
Polecam podawać dorsza z sosem jogurtowym.
Pączek
Składniki (na 1 pączka):
1 jajko (na jednego pączka zużyjemy połowę)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka maizeny1 łyżka otrębów owsianych1 łyżeczka otrębów pszennych2 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki jogurtu
  • przyprawy według uznania (cynamon, kakao, aromat)
  • słodzik według uznania
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie połowę z tego odlewamy (będzie nam potrzebna jedynie taka mała ilość na jednego pączka). Dodajemy łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku oraz słodzik. Jeżeli chcemy uzyskać pączka „jasnego”- możemy dodać odrobinę cynamonu, większą ilość mleka w proszku, bądź jakiegoś aromatu; jeżeli chcemy uzyskać pączka ciemnego- dodajemy łyżkę kakaa, cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej; w przypadku pączka piernikowego- dodajemy łyżkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy i połowę z tej masy wlewamy do filiżanki, po czym wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie wyjmujemy filiżankę i „wydrążamy” środek (tak, aby na samym spodzie zostało trochę ciasta, i dookoła też. Robimy, że tak to określę, dziurę). Dajemy do niej ok. łyżeczkę jogurtu, lub łyżeczkę zblendowanych owoców ze słodzikiem (dla fazy III). Zalewamy to pozostałą masą i wstawiamy na co najmniej 4 minuty z powrotem do mikrofalówki. Następnie nożem lekko „dociskamy” do środka jeden bok ciasta, równocześnie odwracając filiżankę- pączek powinien sam wylecieć. Jeżeli dodaliśmy jogurt, to musimy przekroić pączka poziomo do połowy. W środku powinna być „wolna przestrzeń”, do której (uważając, aby nie rozerwać pączka) wlewamy 1-2 łyżki jogurtu owocowego lub zwykłego ze słodzikiem, kakaem, albo aromatem. Następnie do drobnego sitka wsypujemy 1 łyżeczkę mleka w proszku i oprószamy nim wierzch pączka
Mleczne bułeczki (P)
Składniki (na ok. 8 bułeczek):
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka maizeny
  • 2 jajka
  • ok. 4-5 łyżek jogurtu
  • ok. 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik według uznania

Biało oddzielamy od żółtka. Do miski z żółtkiem wrzucamy wszystkie składniki i chwilkę miksujemy, albo po prostu mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do miski z żółtkiem i porządnie mieszamy. Następnie rozlewamy masę do foremek na babeczki, wlewając po ok. 2 łyżki do jednej. Pieczemy w piekarniku nastawionym na ok. 180 stopni, aż do "suchego patyczka".
Dukanowska Kruffka
Składniki na średnią blaszkę:
  • 6 jaj
  • 4 łyżki maizeny
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 150g serka typu homogenizowanego
  • 2-4 łyżki słodziku tu wg/ gustu
  • 250g białego, chudego sera
  • 2 łyżki odtłuszczonego kakao
  • Laska wanili do smaku / Ulubiony aromat np: rum, wanilia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Połączyć ze sobą następujące składniki: 2 jajka, ser biały, serek homogenizowany, aromat i część słodzika.
Następnie wszystko wymieszać tworząc gładką masę i odłożyć do lodówki.
Do drugiej masy lekko ubić jajka wraz ze słodzikiem i powoli dodawać jogurt, maizenę, kakao, proszek do pieczenia .
Wszystkie składniki dokładnie ubić na gładka masę.
Następnie ciemną masę wylać na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Na masę ciemna wykładamy łyżką ser który tworzy Nam "krowie łatki " Pieczemy ciasto w piekarniku okuło 30 -40 min w temperaturze około 160 -170 stopni.

__________________
zapiekanka JOLI ...a wiec ....wyłożyłam naczynie żaroodporne liścmi kapusty białej .....cycki kurze pokroiłam w kostkę ...posypałam przyprawą gyros ...na wierzch położyłam kapuste kiszoną ...oczywiście posypałam przyprawą gyros ....na to pokrojoną cebulkę ...i przykryłam to liscmi białej kapusty ....zapiekałam w piekarniku ..ok 1 h ....No i co masz już ....ślinotok ?
SERNIK BEZ SERA CYFERKI
1 JOGURT 400gr
4 JAJKA
SŁODZIK
1 BUDYŃ
PROSZEK DO PIECZENIA
Białak ubić na sztywna pianę dodac słodzik , dodać żółtka ..ubijać ...dodać jogurt ..oczywiscie ubijac ..dodać budyn i proszek ...do małej tortownicy i do piekarnika na ok 40 min I to cała filozofia ..ja nie miałam żadnego aromatu a by się przydał

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki