Serniki z CHEESECAKES


Przepisy na serniki z książki The 50 Best Cheesecakes in the World

- filiżanka to ok. 236 ml

Sernik marcepanowo malinowy
Składniki na formę 9 lub 9,5 cala, czyli 23-24 cm

Spód:

- 1,5 filiżanki drobno pokruszonych markizów z kremem czekoladowym
- 3 łyżki rozpuszczonego masła lub margaryny

Nadzienie:

- 680 g serka kremowego, zmiękczonego (czyli wyjętego wczesniej z lodówki)
- 226 g pasty migdałowej pokrojonej na kawałki
- 1 filiżanka cukru
- 4 jajka
- 1 filiżanka kwaśnej śmietany

Polewa:

- 340 g świeżych malin
- 1/2 filiżanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki spodu wymieszać i wsypać do natłuszczonej formy, ugnieść i odstawić.
Piekarnik włączyć na 160*C.
Zmiksować na średnich obrotach miksera ser z pastą migdałową, dodać cukier i zmiksować dokładnie. Zmniejszyć prędkość i dodać naraz jajka i śmietanę. Wylać masę na spód i piec ok. 1 godziny, aż środek będzie prawie zastygnięty (mozna to sprawdzić lekko potrząsając formą - środek powinien być galaretowaty, nie stały). Wyjąć z piekarnika i studzić 15 minut, potem rozpiąć brzeg formy bez zdejmowania go i studzić 30 minut, następnie zdjąć brzeg i studzić kolejną godzinę. Schładzać 4-6 godzin.
Na polewę zmiksować maliny i przetrzeć je przez sito. Wymieszać sos z resztą składników i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Studzić ok. 1 godzinę, następnie schłodzić i potem wylać na sernik. Ozdabiac sernik świeżymi malinami.

Moje uwagi:

- pastę migdałową mozna zastąpić masą marcepanową, ale IMO nie nadaje się tu chlebek marcepanowy obrany z czekolady
- maliny mogą być mrożone, w końcu i tak się je miksuje
- markizy zastąpiłabym digestivami lub innymi herbatnikami, jakos mi ten nadmiar kremu nie pasuje icon_wink.gif

Sernik pomarańczowo makowo marcepanowy
Składniki na formę 23-24 cm

Spód:

- 1 2/3 filiżanki ciastek pełnoziarnistych
- 1/2 filiżanki posiekanych migdałów
- 1/2 filiżanki czyli 113 g rozpuszczonego masła

Nadzienie:

- 900 g serka kremowego zmiekczonego
- 1 1/2 filiżanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 1/2 filiżanki śmietany 30-36%
- 56 g masy marcepanowej zmiękczonej
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
- 2 łyzki ekstraktu migdałowego
- 2 łyżeczki zapachu pomarańczowego
- 1/2 filiżanki koncentratu soku pomarańczowego
- 3 łyżki maku

Polewa:

- 2/3 filiżanki śmietany 30-36%
- 1/3 filiżanki cukru
- 1/4 filiżanki likieru pomarańczowego

Wymieszać składniki spodu i wyłożyć nimi spód i brzegi natłuszczonej foremki.
Nagrzać piekarnik do 220*C.
Zmiksować na średnich obrotach ser, dodać cukier, miksować, dodac mąkę. Wbić jajka i miksować na gładko.
Za pomocą blendera lub malaksera zmiksować śmietanę, marcepan i skorkę z pomarańczy. Dodać masę do sera i wymieszać dobrze. Dodać zapachy, sok pomarańczowy i mak, wymieszać. Wylac masę na spód i piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 110*C i piec 1 godzinę 10 minut do 1 h 20 minut, aż środek będzie lekko trzęsący się. Wyjąć z piekarnika i chłodzic na kratce 1-2 godziny. Schadzać całą noc w lodówce.
Na polewę ubić śmietanę i wmieszać ostrożnie likier. Wyłozyć na zimny sernik i ozdobić migdałami w słupkach oraz skórką pomarańczową (najlepiej 'loczkami' z zestera)

Moje uwagi:

- dodałabym mniej tych zapachów, tak do smaku tylko


Sernik 'Orzechowe niebo'
składniki na formę 8 calową, czyli ok. 20 cm średnicy

1 filiżanka orzechów laskowych
900 g serka kremowego, zmiękczonego
1 3/4 filiżanki cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
1/3 filiżanki pokruszonych/zmielonych ciastek pełnoziarnistych
orzechy laskowe do dekoracji

Nagrzac piekarnik do 175*C. Wsypać orzechy na blachę i piec ok. 3-5 minut mieszając od czasu do czasu, aż lekko zbrązowieją. Wyjąć z piekarnika (nie wyłączać go), lekko ostudzić i usunąć skórkę trąc ją palcami. Zemleć orzechy malakserem lub blenderem, mogą zostać większe kawałki.
Na średnich obrotach miksera wymieszac serek z cukrem, dodawać jajka po jednym naraz i dokładnie miksować. Na końcu dodać zmielone orzechy i skórkę z cytryny, wymieszać. Przełożyć masę do natłuszczonej formy. Formę wstawić do blaszki wypełnionej gorącą wodą ok. 4 cm na wysokość (czyli do ok. połowy wysokości tortownicy). Piec ok. 1 1/2 godziny sprawdzając w połowie pieczenia poziom wody - jesli wyparowała nalezy jej dolać. Wyjąć z piekarnika i studzić 2-3 godziny na kratce.
Przełożyć sernik na talerz wierzchem do dołu. Dno ciasta i jego boki obsypać ciastkami, a następnie połozyć na nim talerz i odwrócić szybko tak, aby dno było znów na dole. Dekorować całymi orzechami. Chłodzić 5-6 godzin.

Moje uwagi:

- orzechy łatwiej obrac ze skórki, jesli po wyjęciu z piekarnika wysypiemy je na ściereczkę, zawiniemy ją i po chwili, gdy nie będa już bardzo gorące będziemy pocierać otwartą dłonią o ściereczkę, cała skórka z łatwością oddzieli się, a ewentualne resztki łatwo schodzą pod palcami
- pieczenie orzechów IMO będzie trwało znacznie dłużej, ja to robię z włączonym wiatrakiem/termoobiegiem, jednak wtedy trzeba ich bardzo pilnować, bo łatwo przegapić właściwy moment i je spalić
- przed pierwszym przełożeniem sernika do góry dnem, talerz wyłożyłabym folią kuchenną, inaczej istnieje duże ryzyko, że sernik się przyklei do talerza
- bardzo podoba mi się sposób z obsypaniem spodu i boków sernika ciastkami po upieczeniu, trzeba jednak dość szybko i zdecydowanie odwracać sernik, żeby się nie rozpadł

------------------------------------------


Sernik kawowo rumowy
Składniki na formę 23-24 cm

Spód:

- 1 1/2 filiżanki pokruszonych chrupkich ciastek owsianych
- 1/4 filiżanki, czyli ok. 56,5 g rozpuszczonego masła lub margaryny

Nadzienie:

- 1/4 filiżanki rumu
- 1 łyżka kawy instant
- 680 g serka kremowego zmiekczonego
- 1 filiżanka cukru
- 113 g półsłodkiej (deserowej) czekolady rozpuszczonej i przestudzonej
- 2 łyżki maki
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 jajka

Wymieszać składniki spodu i wyłożyć nimi spód i brzegi natłuszczonej foremki.
Nagrzać piekarnik do 175*C.
Wymieszać rum i kawę mikserem na średnich obrotach, odstawić.
Zmiksować ser, cukier, rozpuszczoną czekoladę, mąkę i wanilię. Dodać jajka wszystkie naraz i zmiksować do połączenia, nie miksować za długo. Wmieszać rum z kawą.
Wlać masę na spód i piec ok. 50 minut, aż środek będzie lekko trzęsący się. Wyjąć z piekarnika i studzić 10 minut. Oddzielić sernik od obręczy i zdjąć ją, studzić 2 godziny do zupełnego wystygnięcia.
Schładzać 4-6 godzin w lodówce. Podawać przybrany bitą śmietaną, czekoladowymi wiórkami i świeżymi malinami.
-------------------------------------------------------------------------------------

Trójkolorowy włoski sernik
Składniki na formę 23-24 cm

Spód:

- 1/2 filiżanki mąki
- 56 g masła
- 1/4 filiżanki orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru

Nadzienie:

Warstwa czekoladowa:
- 310 g serka kremowego zmiękczonego
- 2 jajka
- 1/2 filiż. cukru
- 1/4 filiż. kakao
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/4 filiż. mini chipsów czekoladowych (drażetek)

Warstwa migdałowa:
- 310 g serka kremowego zmiękczonego
- 3 łyżki śmietany 30-36%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2 jajka
- 1/2 filiż. cukru

Warstwa owocowa:
- 310 g serka kremowego zmiękczonego
- 2 jajka
- 2 krople czerwonego barwnika spożywczego
- 1/2 filiż. cukru
- 1 1/2 odsączonych wiśni

Na polewę:

- 1/2 filiż. kwaśnej śmietany
- 1/2 filiż. cukru
- 1 łyżeczka wanilii

Nagrzać piekarnik do 175*C.
Na spód wymieszać mąkę, masło, orzechy i cukier. Przełozyć masę do natłuszczonej formy, docinąć do dna i piec ok. 15 minut, aż się zarumieni. Wyjąć na kratkę.
Na masę czekoladową zmiksować ser, jajka, cukier, kakao i wanilię. Wmieszać chipsy czekoladowe i przełozyć masę na spód. Zapiekać 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę.
Na mase migdałową zmiksować ser, śmietanę i ekstrakt, dodać jajka i cukier, wymieszac na gładko. Ostrożnie za pomoca łyżki przełozyć masę na sernik rozsmarowując ją w razie potrzeby. Zapiekać ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę.
Na mase owocową zmiksować ser, cukier, jajka i barwnik. Dodać wiśnie i ostrożnie wyłożyc na sernik. Zapiekać ok. 30 minut, aż środek będzie lekko ścięty. Wyjąć i odstawić na kratkę.
Na polewę wymieszać kwaśną śmietanę, cukier i wanilię. Wylac ostrożnie na ciasto i ostatni raz zapiekać ok. 8 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić 2-3 godziny na kratce. podawać w temperaturze pokojowej.
---------------------------------------------------------------------

Sernik 'Cytrusowa chmurka'
Składniki na formę 20 cm

Spód:

- 2 filiż. mąki
- 1/4 filiż. cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 150 g masła w małych kawalkach wielkości groszku
- 1 jajko lekko ubite

Nadzienie:

- 680 g serka kremowego zmiękczonego
- 1 filiż. kwaśnej śmietany
- 2/3 filiż. cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 żółtka
- 4 białka ubite na lejąco (czyli nie sztywne)
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- skórka i sok z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki wanilii

Na spód wymieszać makę, cukier i skórkę. Dodać masło i jajko, wymieszac i wyrobić szybko na gładkie ciasto. Schładzać w lodówce 30 minut.
Na nadzienie wymieszac mikserem na średnich obrotach ser, kwaśną śmietanę, cukier, makę i żółtka. Wmieszać białka, skórki, soki i wanilię.
Nagrzać piekarnik do 245*C.
Rozwałkowac spód na grubość ok. 1/2 cm i włozyć do natłuszczonej formy. Wyłozyć na spód nadzienie i zapiekać 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 135*C i piec 50 minut. Wyjąć i studzić na kratce 1-2 godziny. Posypać wierzch cukrem i udekorować plasterkami mandarynek. Schładzać w lodówce 4-6 godzin.

Sernik kokosowo ananasowy
Składniki na formę 23-24 cm

Spód:

- 1 2/3 filiż. startego kokosa
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 6 łyżek rozpuszczonego masła
- 12 jednocalowych krążków ananasa z puszki

Nadzienie:

- 680 g serka kremowego
- 3/4 filiż. cukru
- 1/2 filiż. kwaśnej śmietany
- 5 łyżek skrobi kukurydzienj
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 skrawki skórki z cytryny starkowane
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Polewa:

- 1 filiż. śmietany do ubicia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka startej skórki cytr.
- starty kokos
- kakao

Najpierw wymieszać składniki spodu i umieścić w formie. Na to wyłożyć krążki ananasa odsączone.
Zmiksować składniki nadzienia, wylać na spód i piec 15 minut w 175*C, obnizyć temp. do 110*C i piec 70 minut, lub az środek nie będzie wyglądał na mokry.
Wyłącz piekarnik o oddziel brzegi sernika od formy, wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i pozostaw na 1 godzinę. Następnie schłódź i wstaw do lodówki na noc.
Ubij śmietanę z cukrem i skórką, wyłóż na sernik, posyp kokosem i oprósz kakao.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki