Garnek Rzymski najlepszy do pieczenia

.: Zasady użytkowania naczynia :.

- przed pierwszym użyciem należy garnek wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie wymyć ciepłą wodą bez detergentów,
- przed każdym pieczeniem należy namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut,
- Uwaga !!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku. Nigdy nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia.
- gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiać na suchej ściereczce lub desce aby zapobiec kontaktu naczynia z zimnym podłożem,
- po użyciu garnek należy umyć w ciepłej wodzie.
Uwaga nie używać płynu do naczy ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia. - po użyciu należy przechowywać otwarte naczynie w przewiewnym miejscu tak aby mogło swobodnie wysychać,
- w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
- po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia,
- czas pieczenia w rzymskim garnku może się różnić (wymaga dłuższego pieczenia) od czasu pieczenia w innych naczyniach.

Każde naczynie przeszło kontrolę i nie posiada żadnych wad.


.: Receptury firmowe :.

1.CHLEB
przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno piekarnika talerzyk z wodą. Jeśli tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. Ganek Rzymski to świetny patent jeśli chodzi o pieczenie chleba.

Chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika

Składniki (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) :
- 1kg mąki pszennej,
- 10 dkg drożdży świeżych,
- 1 łyżka cukru,
- 2 szkl. wody,
- ok 1- 2 łyżeczek soli.
dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika.

Należy sporządzić zaczyn:
drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto aż do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki i ścianek miski. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, boczek ziarenka słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilości wg uznania). Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy w wodzie.
Do naczynia wkładamy ciasto chlebowe, na wierzchu można natrzeć sera żółtego, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 250°C. Tradycyjne pieczenie zajmuje ok. 1 godz, natomiast w Garnku Rzymskim czas wydłuża się do ok. 1,5 godz (trzeba to przetestować, ponieważ każdy piekarnik ma inną temperaturę grzania).

2.ZAPIEKANKA MIĘSNA
do złudzenia przypomina Grecką musakę. Jak większość bardzo popularnych da - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie.
mousaka

Składniki:
- 3 średnie bakłażany,
- 4 średnie ziemniaki,
- 3 duże cebule,
- 3 średnie kabaczki,
- 600g mięsa mielonego (wołowina i indyk),
- 250g sera żółtego tartego, przyprawy: sól, pieprz, oregano.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie przez 15 minut, po czym wyjmujemy i zaczynamy procedurę układania warstw:
1. ułożyć bakłażany pokrojone w 1cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i serem żółtym tartym,
2. ułożyć ziemniaki pokrojone w 0,5cm plastry,
3. podsmażyć mięso mielone z przyprawami również na oliwie z oliwek i wyłożyć na warstwę ziemniaków, po czym posypać solą, pieprzem, oregano i serem żółtym tartym,
4. ułożyć kabaczki pokrojone w 0,5cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i serem żółtym tartym,
5. ułożyć świeże (sparzone i obrane ze skóry) pomidory pokrojone w 0,5cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i serem żółtym tartym.
Przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 250-300°C. Czas pieczenia, to ok. 1,5 godz do 2,5 godz, wszystko zależy od odmiany ziemniaków. W czasie pieczenia nie mieszamy zawartości.



3.PSTRĄG ZAPIEKANY w warzywach
Ryba o delikatnym smaku, którą można przygotować na kilkanaście sposobów.
pstrag

Składniki:
- 2 świeże pstrągi,
- 1 duża cebula,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duży por,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy (sól, pieprz, papryka).

Sposób przygotowania: pstrągi należy dokładnie umyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć na ręczniku papierowym, skropić cytryną i odstawić do lodówki na 5 minut. Pokroić warzywa na 0,5cm paski i podsmażyć całość na oliwie z oliwek - dodając przyprawy. Następnie wyłożyć małą część warzyw na dno garnka, położyć pstrągi i ponownie zasypać warzywami. Przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 180-200°C. Czas pieczenia ok 25 minut (w zależności od mocy piekarnika).







4.KURCZAK PIECZONY Z JABŁKAMI
kurczak

Składniki:
- 1 duży kurczak,
- 3 średnie jabłka (kwaśne),
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, cynamon - opcjonalnie).

Sposób przygotowania:
należy starannie oczyścić i umyć kurczaka, następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Dokładnie wetrzeć wszystkie przyprawy (wewnątrz również) i włożyć kawałki obranego jabłka [posypanego cynamonem - opcjonalnie] do środka kurczaka. Przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 200-230°C. Czas pieczenia ok 65-70 minut (w zależności od mocy piekarnika).

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki