Karaage to nazwa bardzo popularnej w Japonii potrawy z kurczaka. Do jej przygotowania najlepsze jest mięso z udek z kurczaka, choć można je ewentualnie zastąpić mięsem z piersi. Karagae są chrupiące, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Są tak dobre, że na jednym przygotowaniu na pewno się nie skończy. Potrawa ta uzależnia;) Polecam!
Składniki:
500 g mięsa z udek z kurczaka3 starte ząbki czosnkuStarty korzeń imbiru (tyle samo, co czosnku)2 łyżki sosu sojowego1/5 łyżki stołowego białego wina (w oryginalnym przepisie używa się ryorishu, czyli "alkoholu do gotowania". Jest to rodzaj sake stosowany powszechnie w japońskiej kuchni)1 plaster ananasaPieprz i sól do smakuMąka ziemniaczana do obtoczenia
Przygotowanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę i włożyć do woreczka foliowego. Następnie dodać dwie łyżki sosu sojowego, wino, czosnek, imbir i starty plaster ananasa. Wszystkie składniki w woreczku wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed planowanym podaniem schłodzone kawałki mięsa jeden po drugim obtoczyć sowicie w mące ziemniaczanej.
Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor i odcedzić układając na papierze.
0 komentarze:
Prześlij komentarz