Łatwy chleb pszenno-żytni. Dla zapracowanych.

Łatwy chleb pszenno-żytni. Dla zapracowanych.




Wystarczy wymieszać składniki. Zostawić w misce na 12-18 godzin, następnie przełożyć do formy i upiec.
Średniej grubości skórka i duże dziury w miąższu. Polecam :)


Łatwy chleb pszenno-żytni. Dla zapracowanych.

100 g mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży
250 ml wody


Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin.
Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu.
Wstawić wyrośnięty chleb.
Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.

Smacznego!
Przepis z : http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/10/atwy-chleb-pszenno-zytni-dla.html

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Tentang Kami

 

© 2010 Kluseczki