Chleb ziołowy i kilka słów o garnkach żeliwnych
Dostaję trochę pytań o garnki żeliwne, o których tutaj kilka razy wspominałam. Używałam garnków marki Le Creuset, Staub, ale również żeliwnego garnka z IKEA - wszystkie doskonale nadają się do pieczenia chlebów, ważne jest jedynie to, by przed wstawieniem ich do piekarnika zdjąć plastikowe części, o ile garnek je posiada (mogą to być np. uchwyty przy przykrywce).W garnkach żeliwnych można piec większość, o ile nie wszystkie, chlebów - zarówno te na zakwasie, jak i na drożdżach. Garnek sprawia, że nie trzeba martwić się o formowanie bochenka - nic się nie rozleje na boki, bochenek ładnie wyrośnie, a skórka będzie chrupiąca.
Ciasto po wyrobieniu przekładamy na ściereczkę obsypaną solidnie mąką, przekładamy na nią ciasto, następnie całość umieszczamy w koszyku do wyrastania, misce lub durszlaku i zostawiamy do wyrastania. W tym czasie nagrzewamy piekarnik z garnkiem i przykrywką - ja zwykle nagrzewam go do ok. 260 st C i zajmuje mi to ok. 30 minut.
Następnie wyjmuję garnek, zdejmuję przykrywkę, przekładam do garnka chleb, przykrywam przykrywką i piekę ok. 30 minut. Później zdejmuję przykrywkę i dopiekam jeszcze ok. 10-15 minut.
Moim zdaniem to najlepsza metoda pieczenia.
Chleb ziołowy
1 bochenek
20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki suszonych instant) plus 1 łyżeczka cukru
300 ml wody
450 g mąki pszennej, dowolnego typu
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżeych, posiekanych ziół (bazylia, oregano, tymianek, koperek, estragon, itp)
Drożdże wsypujemy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyżki wody i odstawiamy na ok. 10 minut.
Następnie łączymy z pozostałymi składnikami (oprócz ziół) i zagniatamy dosyć luźne ciasto - można to zrobić mikserem. Na końcu dodajemy zioła i delikatnie rozprowadzamy je w cieście.
Jeśli pieczemy w garnku żeliwnym, postępujemy wg instrukcji podanej powyżej. Jeśli w keksówce, to formę keksową o długości ok. 26-30 cm smarujemy oliwą, wysypujemy otrębami, przekładamy wyrośnięte ciasto, wierzch lekko smarujemy oliwą i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C.
Na dno wsypujemy 1/2 szklanki kostek lodu, by w piekarniku utworzyła się para, która sprawi że skórka będzie się lepiej rumienić.
Wstawiamy chleb i pieczemy ok. 35-45 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
przepis pochodzi z: http://pracowniawypiekow.blogspot.com
0 komentarze:
Prześlij komentarz