Red Velvet Cake
przepis z Bon Appétit
tłumaczenie Bajaderki
2 1/4 szklanki mąki tortowej (najpierw przesianej i dopiero odmierzonej)
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1 łyżka czerwonego barwnika w płynie
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/4 szklanki cukru
115 g miękkiego masła
2 duże jajka
Krem:
450 g serka Philadelphia
115 g miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 szklanki cukru pudru
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować masłem i wysypać mąką dwie 23 cm tortownice (albo okrągłe formy).
Odmierzoną mąkę przesiać jeszcze raz z kakao, proszkiem, sodą i solą. Maślankę wymieszać z barwnikiem, octem i wanilią.
Masło rozetrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka po jednym, dobrze ucierajac po dodaniu każdego. Dodawać suche składniki w czterech porcjach na przemian z maślanką - zaczynajac i kończąc mąką.
Podzielić masę na dwie części i wlać do przygotowanych forem. Piec okolo 27-30 minut, az patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Przestudzić w formach na siateczce 10 minut, wyjąć i wystudzić kompletnie.
Krem:
Ubić serek z masłem na gładką masę, dodać cukier i dobrze ubić.
Przełożyć blaty ciasta kremem, rozsmarować resztę na wierzchu i po bokach. Przetrzymywać w lodówce. Najlepsze podane w temperaturze pokojowej.
tłumaczenie Bajaderki
2 1/4 szklanki mąki tortowej (najpierw przesianej i dopiero odmierzonej)
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1 łyżka czerwonego barwnika w płynie
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/4 szklanki cukru
115 g miękkiego masła
2 duże jajka
Krem:
450 g serka Philadelphia
115 g miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 szklanki cukru pudru
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować masłem i wysypać mąką dwie 23 cm tortownice (albo okrągłe formy).
Odmierzoną mąkę przesiać jeszcze raz z kakao, proszkiem, sodą i solą. Maślankę wymieszać z barwnikiem, octem i wanilią.
Masło rozetrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka po jednym, dobrze ucierajac po dodaniu każdego. Dodawać suche składniki w czterech porcjach na przemian z maślanką - zaczynajac i kończąc mąką.
Podzielić masę na dwie części i wlać do przygotowanych forem. Piec okolo 27-30 minut, az patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Przestudzić w formach na siateczce 10 minut, wyjąć i wystudzić kompletnie.
Krem:
Ubić serek z masłem na gładką masę, dodać cukier i dobrze ubić.
Przełożyć blaty ciasta kremem, rozsmarować resztę na wierzchu i po bokach. Przetrzymywać w lodówce. Najlepsze podane w temperaturze pokojowej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz