Moje pierwsze bułeczki upiekłam z twarożkiem wiejskim. Krzywe, mało urokliwe i zbite. Smakowały nam jednak bardzo, a już następne, i kolejne były coraz piękniejsze, mięciutkie, wspaniałe, jak te z ziemniakami. Jedne z pyszniejszych (i pierwsze publikowane na blogu) jakie zrobiłam, dlatego dziś: reaktywacja (:
Reaktywacja w wersji zielonej - z cukinią. Podobnie jak kartoflana - smakuje świetnie. Cukinii jak się zapewne domyślacie nie czuć, ale widać jeśli tylko pozostawicie skórkę. Bardzo dobre zarówno na słodko, jak i słono.
składniki na 12 bułek:
Nastawić zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Odstawić do napuszenia. Mąkę przesiać z solą, dodać jogurt i masło. Rozetrzeć jak na kruszonkę palcami. Dodać napuszony zaczyn, następnie miętę i cukinię. Wyrobić, przełożyć do miski nasmarowanej oliwą i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na 12 równych części (po ok. 75g), przykryć ściereczką. Bułeczki wyrastały ok. 25 minut. Przed włożeniem do pieca posypać wierzchy mąką lub posmarować mlekiem. Piec je w piecu rozgrzanym do 200C, BEZ PARY, przez 25 minut.
Buon Appetito! :)
Mamy sezon cukiniowy - tak czy nie? No! Korzystajmy więc i żywmy się tymi cudownymi warzywami. Cukinie są wdzięczne, nie rozpadają się, możesz nadać im dowolnego smaku, słodkiego czy ostrego, one na to nie patrzą. Dadzą się zgrillować, podsmażyć, zapiec, nafaszerować, a nawet zamknąć w słoiku. Tak, są uległe...
Dziś - spaghetti z cukinią. Jutro - kto wie?
składniki:
Ugotuj makaron al' dente (ok. 10 minut).
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp szczyptą soli i pieprzu.
Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Dodaj czosnek i zesmaż dopóki nie będzie złoty. Dodaj paprykę i bazylię i szybko wymieszaj. Zdejmij z ognia.
Odcedź makaron, zachowując ⅛ szkl wody z gotowania. Wrzuć na patelnię razem z cukinią. Dodaj 2 łyżki parmezanu i zachowaną wodę, dobrze wymieszaj.
Podawaj polane pozostałą oliwą i posypane resztą parmezanu.
Smacznego:)
Danie zrobione już dobre kilka dni temu, więc mam nadzieję, że cukinie są jeszcze dostępne :)
Bardzo lubimy cukinie, szczególnie mój mały, więc to danie bardzo nam odpowiadało.
Pieczarki świetnie komponują się z cukinią, a żółty stopiony ser zawsze jest dobry.
Oczywiście można dodać mięso mielone, wtedy najlepiej wymieszać je z cebulą.
Inspirację do zrobienia tego dania znalazłam Tutaj, jednak zmian jest bardzo dużo :)
Polecam Wam to smaczne i bardzo warzywne danie.
Ilość dla 2 osób.
składniki:
+ mięso mielone (ja nie dodawałam, ale jeśli macie ochotę, to wystarczy je przesmażyć, przyprawić i dodać do usmażonej cebuli, dalej postępować wg przepisu)
wykonanie:
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i wrzucić do garna z odrobiną oleju, przesmażyć, na koniec dodać sól i pieprz. Odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć (w tym momencie wchodzi mięso mielone przesmażone), również odstawić. Pieczarki wymieszać z cebulą.
Cukinie umyć i przekroić na połowę, a środek wydrążyć łyżeczką (nie wyrzucać).
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka, można dodać również wydrążony środek cukinii i przesmażyć aż pomidory się rozpadną, a cukinia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać również świeże listki bazylii.
Cukinie napełnić pomidorami, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, a wszystko posypać żółtym serem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180'C.
Cukinie układamy na blaszce i pieczemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (przykryłam papierem do pieczenia), a następnie ściągamy przykrycie i dopiekamy jeszcze chwilkę, aż ser się lekko zarumieni.
Smacznego !!!
Reaktywacja w wersji zielonej - z cukinią. Podobnie jak kartoflana - smakuje świetnie. Cukinii jak się zapewne domyślacie nie czuć, ale widać jeśli tylko pozostawicie skórkę. Bardzo dobre zarówno na słodko, jak i słono.
składniki na 12 bułek:
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cieplej wody
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty
- 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii
- 50g miękkiego masła
Nastawić zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Odstawić do napuszenia. Mąkę przesiać z solą, dodać jogurt i masło. Rozetrzeć jak na kruszonkę palcami. Dodać napuszony zaczyn, następnie miętę i cukinię. Wyrobić, przełożyć do miski nasmarowanej oliwą i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na 12 równych części (po ok. 75g), przykryć ściereczką. Bułeczki wyrastały ok. 25 minut. Przed włożeniem do pieca posypać wierzchy mąką lub posmarować mlekiem. Piec je w piecu rozgrzanym do 200C, BEZ PARY, przez 25 minut.
Buon Appetito! :)
Spaghetti z cukinią
Dziś - spaghetti z cukinią. Jutro - kto wie?
składniki:
- garść (ok. 150 g) makaronu razowego spaghetti
- ¼ cukinii
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- ¼ łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
- 3 łyżki parmezanu
Ugotuj makaron al' dente (ok. 10 minut).
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp szczyptą soli i pieprzu.
Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Dodaj czosnek i zesmaż dopóki nie będzie złoty. Dodaj paprykę i bazylię i szybko wymieszaj. Zdejmij z ognia.
Odcedź makaron, zachowując ⅛ szkl wody z gotowania. Wrzuć na patelnię razem z cukinią. Dodaj 2 łyżki parmezanu i zachowaną wodę, dobrze wymieszaj.
Podawaj polane pozostałą oliwą i posypane resztą parmezanu.
Smacznego:)
Cukinia faszerowana
Danie zrobione już dobre kilka dni temu, więc mam nadzieję, że cukinie są jeszcze dostępne :)
Bardzo lubimy cukinie, szczególnie mój mały, więc to danie bardzo nam odpowiadało.
Pieczarki świetnie komponują się z cukinią, a żółty stopiony ser zawsze jest dobry.
Oczywiście można dodać mięso mielone, wtedy najlepiej wymieszać je z cebulą.
Inspirację do zrobienia tego dania znalazłam Tutaj, jednak zmian jest bardzo dużo :)
Polecam Wam to smaczne i bardzo warzywne danie.
Ilość dla 2 osób.
składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 500g pieczarek
- 100-150g żółtego sera
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- olej
+ mięso mielone (ja nie dodawałam, ale jeśli macie ochotę, to wystarczy je przesmażyć, przyprawić i dodać do usmażonej cebuli, dalej postępować wg przepisu)
wykonanie:
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i wrzucić do garna z odrobiną oleju, przesmażyć, na koniec dodać sól i pieprz. Odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć (w tym momencie wchodzi mięso mielone przesmażone), również odstawić. Pieczarki wymieszać z cebulą.
Cukinie umyć i przekroić na połowę, a środek wydrążyć łyżeczką (nie wyrzucać).
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka, można dodać również wydrążony środek cukinii i przesmażyć aż pomidory się rozpadną, a cukinia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać również świeże listki bazylii.
Cukinie napełnić pomidorami, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, a wszystko posypać żółtym serem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180'C.
Cukinie układamy na blaszce i pieczemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (przykryłam papierem do pieczenia), a następnie ściągamy przykrycie i dopiekamy jeszcze chwilkę, aż ser się lekko zarumieni.
Smacznego !!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz