Ciasto pomarańczowe z
http://przepisnazycie.tvn.pl/kulinarny-blog,ciasto-pomaranczowe,406.html
Przepis na ciasto pomarańczowe pochodzi z książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe.
Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubią
wilgotne ciasta. Spróbujcie.
Musicie mieć:
2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny
6 jajek
250 g cukru pudru
1 łyżeczkę olejku pomarańczowego
300 g zmielonych migdałów
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 160–180˚C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu
rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu.
Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubią
wilgotne ciasta. Spróbujcie.
Musicie mieć:
2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny
6 jajek
250 g cukru pudru
1 łyżeczkę olejku pomarańczowego
300 g zmielonych migdałów
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 160–180˚C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu
rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz