Chleb codzienny od Mirrabelki
Chleb mieszany pszenno-zytni na zakwasie
przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de , ale zostal przeze mnie lekko zmieniony
Czas: 45 min przygotowanie + 90 min wyrastanie + 45 min pieczenie
Składniki:
400 g zaczynu (inaczej 3-fazowego ciasta zakwaszonego z mąki żytniej)
100 g mąki żytniej chlebowej (ja użyłam typ 720)
300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
150 ml letniej wody (lub maślanki)
2 płaskie łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu (zmielonego)
1 łyżeczka cukru
20 ml oleju
Przygotowanie:
Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto: W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić na 20 min i jeszcze raz 5 min wyrabiać. Uformować podłużny bochenek, przełożyć do dobrze wysypanej mąką miski lub koszyka. Pozostawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 2 godz. W chlodnym miejscu moze rosnac i 6 godz. Ja go zostawiam czesto na noc w lodowce i po lekkim ociepleniu w kuchni pieke dopiero rano. Powinien prawie podwoić swoją objętość.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub kamień i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 230 st.C.
Pieczenie:
10 min temp. 230 st.C, (na dno mozna polozyc pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik przed), obniżyć temp do ok 200 st.C i piec jeszcze ok. 35 min.
______________________
To jest chleb upieczony przeze mnie wg tego przepisu. Zamiast wody dalam jednak maslanke, pol na pol zmieszana z woda. Udało mi się nareszcie uzyskać prawdziwy chleb codzienny. Neutralny w smaku, pasujący do wszystkiego. Z wyglądu jak nasz chleb sklepowy, szczególnie w przekroju. Łatwy do wykonania, mający zalety obydwu gatunków tzn. żytniego i pszennego: prosty do wyrabiania, w przeciwieństwie do chlebów tylko z mąki żytniej (nie klei się tak potwornie) i nie wymaga aż tak długiego wyrabiania jak chleby z mąki pszennej, zachowujący dobrze formę bochenka bez dodatkowych akcesoriów w postaci misek, durszlaków itp. Polecam !
ŹRÓDŁO: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5309&st=0&start
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz