Kolejna porcja dukanowskich przepisów z interneta;)
Buleczki Sylwii
9 lyzek otrab 2 lyzki skrobii odrobina proszku do pieczenia 2,5 lyzki jog.nat. (jak najgestszego)2 jajka
ew. ziarna slonecznika lub dyni lub co kto lubi...
polowe otrab zalac i wymieszac z jogurtem i odstawic na chwile do napecznienia, potem wymieszac z innymi skladnikami (odlac odrobine jajka rozbeltanego do posmarowania buleczek z wierzchu)piec 20 min 170
Nuggetsy dietetyczne
pierś z kurczaka serek homogenizowany 0% tłuszczu papryka w proszku czosnek garnulowany sól, pieprz otręby owsiane
PRZYGOTOWANIE:
Marynatę przygotować mieszając serek z papryką, czosnkiem, posolić i popieprzyć.Piersi z kurczaka pokroić na około 5 kawałków wsadzić do marynaty na kilka godzin. Po tym czasie wyciągnąć kurczaka i otoczyć kawałki w otrębach. Piec na papierze do pieczenia około 20 minut w 200 stopniach.
Bezy kakaowe
3 białka
6 łyżek słodzika w proszku
2 łyżeczki kakao beztłuszczowe
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy słodzik i bardzo dokładnie mieszamy, następnie wsypujemy kakao i kawę i ubijamy pół minuty.
Na blaszkę łyżką wylewamy bezy, pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150 stopni C.
filet z dorsza pod pierzynką
- 2 filety z dorsza
- 3 jajka
- mąka kukurydziana
- bazylia
Filety z dorsza kroimy w 5 cm kwadraty, a następnie obtaczamy w jajku i mące kukurydzianej. Tak obtoczonego dorsza układamy w żaroodpornym naczyniu i wlewamy na wierzch pozostałe, rozbełtane jajka.
Danie posypujemy bazylią i pieczemy w piekarniku.
Polecam podawać dorsza z sosem jogurtowym.
Pączek
Składniki (na 1 pączka):
1 jajko (na jednego pączka zużyjemy połowę)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka maizeny1 łyżka otrębów owsianych1 łyżeczka otrębów pszennych2 łyżki mleka w proszku
- 3 łyżki jogurtu
- przyprawy według uznania (cynamon, kakao, aromat)
- słodzik według uznania
Mleczne bułeczki (P)
Składniki (na ok. 8 bułeczek):
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka maizeny
- 2 jajka
- ok. 4-5 łyżek jogurtu
- ok. 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
- szczypta cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- słodzik według uznania
Biało oddzielamy od żółtka. Do miski z żółtkiem wrzucamy wszystkie składniki i chwilkę miksujemy, albo po prostu mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do miski z żółtkiem i porządnie mieszamy. Następnie rozlewamy masę do foremek na babeczki, wlewając po ok. 2 łyżki do jednej. Pieczemy w piekarniku nastawionym na ok. 180 stopni, aż do "suchego patyczka".
Dukanowska Kruffka
Składniki na średnią blaszkę:
- 6 jaj
- 4 łyżki maizeny
- 150g jogurtu naturalnego
- 150g serka typu homogenizowanego
- 2-4 łyżki słodziku tu wg/ gustu
- 250g białego, chudego sera
- 2 łyżki odtłuszczonego kakao
- Laska wanili do smaku / Ulubiony aromat np: rum, wanilia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Połączyć ze sobą następujące składniki: 2 jajka, ser biały, serek homogenizowany, aromat i część słodzika.
Do drugiej masy lekko ubić jajka wraz ze słodzikiem i powoli dodawać jogurt, maizenę, kakao, proszek do pieczenia .
Wszystkie składniki dokładnie ubić na gładka masę.
Następnie ciemną masę wylać na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Na masę ciemna wykładamy łyżką ser który tworzy Nam "krowie łatki " Pieczemy ciasto w piekarniku okuło 30 -40 min w temperaturze około 160 -170 stopni.
__________________
zapiekanka JOLI ...a wiec ....wyłożyłam naczynie żaroodporne liścmi kapusty białej .....cycki kurze pokroiłam w kostkę ...posypałam przyprawą gyros ...na wierzch położyłam kapuste kiszoną ...oczywiście posypałam przyprawą gyros ....na to pokrojoną cebulkę ...i przykryłam to liscmi białej kapusty ....zapiekałam w piekarniku ..ok 1 h ....No i co masz już ....ślinotok ?
SERNIK BEZ SERA CYFERKI
1 JOGURT 400gr
4 JAJKA
SŁODZIK
1 BUDYŃ
PROSZEK DO PIECZENIA
Białak ubić na sztywna pianę dodac słodzik , dodać żółtka ..ubijać ...dodać jogurt ..oczywiscie ubijac ..dodać budyn i proszek ...do małej tortownicy i do piekarnika na ok 40 min I to cała filozofia ..ja nie miałam żadnego aromatu a by się przydał
0 komentarze:
Prześlij komentarz