GALARETKA POMIDOROWA
6 Kwiecień 2012 Autor: aniado
Galaretkę pomidorową jadłam parę lat temu na przyjęciu u mojej koleżanki (Asiu, pozdrawiam!). Teraz nadszedł czas aby odtworzyć ten smak!
Przyprawiona na ostro galaretka z pomidorów wspaniale komponuje się z łagodną mozzarellą oraz aromatycznym sosem pesto.
To nie tylko sprawdzona kombinacja smaków, ale także bardzo udany kolaż kolorystyczny !
Danie efektowne, proste i wymagające mało pracy.
Gorąco polecam!
Uwaga:)
Jest to pierwsze z czterech dań, które będą prezentowane jednocześnie na moim blogu i na portalu wielkiezarcie.com w ramach kampanii Codziennie Odmiennie marki Philips. Jeśli uważacie, że zasługuje ono na polecenie, zachęcam do głosowania
Składniki: (4 porcje)
Galaretka pomidorowa:
1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżeczki żelatyny
sól i pieprz do smaku
Sos pesto:
garść świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
¼ szklanki orzeszków piniowych
2-3 łyżki tartego parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Dodatkowo:
1-2 kulki sera mozzarella w zalewie
Kilka listów bazylii do dekoracji
4 kieliszki/małe foremki (o pojemności około 100-150 ml)
Wykonanie:
Pomidory wraz z sokiem zmiksować w blenderze, a następnie przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki. Mus pomidorowy doprawić do smaku słodką papryką, pieprzem cayenne, solą oraz czarnym pieprzem.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia na 5 minut, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej (600 W, 30-45 s) lub wstawiając do rondelka z gotującą wodą.
Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2-3 łyżki musu pomidorowego i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie potem równomiernie wymieszać żelatynę z resztą musu oraz uniknąć żelatynowych grudek.)
Mus z żelatyną rozlać do kieliszków lub foremek i wstawić do lodówki na 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem przygotować sos pesto. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Galaretki można podawać w kieliszkach udekorowane pesto i pokrojoną mozzarellą albo wyjmować je z foremek i „ustawiać” na krążkach mozzarelli z sosem w osobnym dzbanuszku.
Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz