To taka inna carbonara, zazwyczaj robie troszke inaczej;)
Ponieważ mamy wielu Erazmusów na naszym Uniwersytecie Warszawskim, razem z Olą zostałyśmy zaproszone na NAJLEPSZE SPAGETTI CARBONARA W ŻYCIU zrobione przez Giovanniego. To chłopak z Sycylii, który - jak sam mówi - lubi gotować ( i wychodzi mu to bardzo dobrze!). Właściwie dobrze dla nas, bo czekamy na przepyszną pizzę ^^
Niestety nie wzięłam ze sobą aparatu fotograficznego i nie mogłam zrobić zdjęć. Ale jeśli zrobicie spagetti wg przepisu Giovanniego zobaczycie jak wygląda to danie na prawdę! |
|
ilość porcji: przepis dla 2 osób
- około 150g bekonu
- 2 łyzki masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 25-30 gram parmezanu
- szczypta soli
- 1 paczka długiego makaronu
|
|
Posiekaj bekon i smaż na średnim ogniu z masłem.
W międzyczasie wymieszaj jajka z pieprzem, parmezanem i solą. Odstaw na bok.
Zagotuj wodę i wrzuć makaron. Uważaj! Nie mogę być za miękki! Kiedy makaron się ugotuje, wylej wodę z garnka i wlej masę z jajek. Dodaj bekon i mieszaj przez około minutę.
Gotowe!
Smacznego! :)
Źródło: http://mesmerizingbakes.blogspot.com/2011/12/spagetti-carbonara-prosto-z-sycylii.html?utm_source=zmiksowani.pl&utm_medium=przekierowanie&utm_campaign=Mikser%2BKulinarny
0 komentarze:
Prześlij komentarz